Despre noi...



Ro2D2 peste 20 de ani...

14 septembrie 2019

            12 august 2040: Urmăresc cerul nopții sperând să văd una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteoriți... dar gândul mă duce către prima noapte când am urmărit PERSEIDELE alături de colegii mei din echipă de robotică, acum 20 de ani. Eram tineri adolescenți, teribiliști și pasionați de robotică.

Stăteam pe o bancă și A era fascinat de spectacolul nopții, pasiunea lui dintotdeauna a fost astronomia... ieri am primit o fotografie de la el: a ieșit în spațiul exterior Stației Spațiale pentru că a intervenit la telescopul nou pe care îl instalează acolo. B îi reproșa mereu că este cu "capul la stele". B este acum în portul lunar de unde se pleacă către Marte, răspunde de centrul de control spațial. Încă din facultate a fost cooptat împreună cu C în programul ARTEMIS - de când au terminat liceu fac echipă comună, la facultate, în programare...s-au căsătorit!!! Cine ar fi crezut acum 20 de ani că ei doi vor fi împreună... între ei se iscau cele mai mari drame: două caractere tari, pasionați de programare, care se luptau pentru locul ALFA din echipă - mereu le spuneam că valoarea lor reală se vede când colaborează. Am avut dreptate. Împreună au dezvoltat soft-ul folosit de imprimantele 3D care construiesc clădirile coloniilor de pe Lună și Marte. Acum 10 zile și-au deschis un restaurant cu hrană bio imprimată 3D, au rămas aceleași spirite rebele de acum 20 de ani. Și nu sunt singuri în colonia lunară: D este în colonie, uimitor nu-i așa?! Ea era cea care căuta mereu unghiul cel mai bun de filmare, evita umbrele în poze, adăuga emoție în postările echipei din social media. Privea ore în șir, mișcările robotului pe care îl construiam și găsea momentul potrivit în care grămada aceea de aluminiu și fire electrice transmitea emoție. Râd când îmi amintesc că într-o seară rece de iarnă, a desenat cu ojă roșie un zâmbet larg pe camera video instalată pe robot: "Pozele sunt mai reci decât gerul de afară! Zâmbetul aduce căldură!". Am păstrat acea cameră video ca amintire - devenise inutilizabilă, a trebuit schimbată. Ce caută această fată cu suflet mare pe Lună? A terminat facultatea de artă cinematografică acum 15 ani și s-a făcut remarcată prin filmul "INTERSTELAR UP-DATE". M-a sunat și mi-a spus că acel film este maximul de exprimare video pe care îl poate face și m-a întrebat încotro să meargă să caute emoții... Am regăsit-o în colonia lunară: doctorant în comunicare și psihologie. Coordonează o echipă de cercetători care dezvoltă forme noi de comunicare telepatică cu civilizațiile extraterestre. Din când în când ne trimite holograme cu răsăritul Pământului - pe una dintre ele a pictat cu ojă roșie un zâmbet larg.

În colonia de pe Marte sunt E și F. E este șeful escadrilei de transport care asigură legătura logistică dintre baza selenară și colonia marțiană. Este idolul adolescentelor pământene, fiind mai cunoscut decât orice star de cinema... Skywalker este deja istorie. Am citit de curând ultima lui "aventură" - a salvat viața coloniștilor dintr-o navetă spațială aflată în derivă prin spațiu.

F conduce departamentul de sănătate al coloniei și este șeful laboratorului de cercetări medicale de pe Marte. Când era în echipa de robotică, visa să devină cel mai mare designer de mașini tunate (vise de adolescent la început de secol). Într-o zi am fost invitați să vedem robotul medical Da Vinci... a rămas fără glas trei zile, după care ne-a anunțat pe toți: "Mașinile tunate sunt fitze! Oameni au nevoie de mine!" Și a terminat în același an facultatea de medicină și pe cea de robotică, ajungând să conducă una din cele mai importante divizii de cercetare medicală din lume.

Mă uit pe cer să văd Luna și să le fac cu mâna, dar... am uitat că cerul nopții nu mai este așa de înstelat. Luna artificială pe care am construit-o în spațiu pentru a micșora consumul energetic al planetei pe timpul nopții, diminuează "dark"-ul cerului. Mă simt vinovat? Nu, pentru că la nivelul planetei, consumul energetic a scăzut cu 25 %. A fost, este și va fi proiectul de suflet al generației mele. În acest proiect m-am regăsit și am lucrat alături de G, H, I, J, K, L, M, N: proiectare, astrofizică, inginerie spațială, programare, inteligență artificială... Ce echipă! Ce proiect! Ce rezultat! Mulți oameni din zona de inovație s-au opus proiectului nostru: nu vedeau necesitatea unui satelit artificial care să preia lumina Soarelui cu ajutorul unor oglinzi și să o rederecționeze către Pământ în zona întunecată a acestuia. G a stabilit împreună cu echipa lui viteza și distanța optimă față de Pământ a satelitului, o mare provocare. H a reușit să găsească nanomaterialul cel mai eficient pentru a face oglinzile rezistente în condițiile vitrege ale spațiului cosmic... 3 ani de studii în cele mai mari laboratoare din lume. I a fost "vocea proiectului", cea care i-a făcut pe oameni să creadă în proiect: mii de ore de conferințe, de întâlniri, de dezbateri... a dus munca cea mai grea: munca de convingere, dar a strâns guvernele multor țări în jurul acestui proiect. C glumește și îi spune că ar trebui să candideze la funcția de PREȘEDINTE AL PLANETEI, ea zâmbește cu timiditate și spune că vrea să dăruiască, nu să îngrădească - reminiscențe de glume adolescentine rebele. Departamentul de Inteligență Artificială al proiectul a fost condus de J. Echipa de proiectare și inginerie a decis în unanimitate că este persoana indicată pentru a prelua responsabilitatea acestui sector. De când a terminat facultatea a devenit o militantă activă a ideii de a împărtăși Inteligența Artificială cu toate statele și cetățenii acestei planete, speriată fiind de decalajul tot mai mare dintre pătura socială privilegiată, care avea acces la AI, și ceilalți oameni. Este fondatoarea Organizației Mondiale de Administrare a Resurselor AI și este inițiatoarea multor demersuri legislative cuprinse în "Codul Bunelor Maniere AI" .

K, L, M nedespărțiți - un proiectant, un inginer și un programator care fac istorie aerospațială. Creativitatea și originalitatea ideilor lor țin prima pagina a tuturor buletinelor științifice din lume. Despre ei se spune că pot crea o lume nouă în mai puțin de 7 zile. Au fondat o organizație a cărei misiune principală este promovarea educației STEM în rândul tinerelor generații. Au un laborator mobil modulat și călătoresc în toată lumea, în zonele cele mai îndepărtate ale continentelor și le arată copiilor cele mai noi descoperiri științifice și tehnologice. Sunt cei mai autentici ambasadori STEAM ai planetei. Numele lor este rostit de toți copii, sunt eroi de cărți și film. Toate generațiile de membrii a echipei de robotică Ro2D2 sunt alături de ei și sprijină demersul lor în totalitate: financiar, prin prezență și expertiză. Noi le spunem "Cei trei mușchetari". Și lângă ei este N, "D' Artagnan" - mezinul echipei noastre. Înțelepciunea îi întrece vârsta - este creierul întregii echipe. În cele mai grele momente a fost cel care a știut să ne mobilizeze, să ne încurajeze, să ne planifice activitatea, este spiritul viu al rebeliunii noastre științific

După 20 de ani am rămas uniți, nebuni, rebeli, creativi și originali și am contribuit la progresul științei și al tehnologiei, îmbrățișând latura pozitivă a fiecărui domeniu în care acționăm, munca noastră fiind în folosul întregii planete, dincolo de granițele geografice, religioase sau de rasă.

Aceștia suntem noi, echipa de robotică Ro2D2 peste 20 de ani... cititorul are dreptul de a înlocui inițialele personajelor cu numele noastre: Eva, Daria, Simona, Irina, Sara, Ștefi, Nicholas, Spiru, Andrei, Tudor, Cristi, Pika, Ștefan, Alex, David.

Mulțumim, Ruxandra Cristina Iosif pentru desene!



La început de drum...

14 iunie 2018

Suntem o echipă de robotică la început de drum, construită prin motivație și aspirație. Vom participa la FTC România și multe alte competiții și vom încerca să obținem rezultate cât mai bune. Promitem că nu vom uita niciodată că "Este cât se poate de bine să ajungem la finalul unei călătorii, dar, ceea ce este cu adevărat important până la urmă este însăși călătoria." (Ursula K. LeGuin)

Credem că robotica și studiile STEM vor deschide ușa VIITORULUI. Evoluând în acest domeniu, vom putea să ajutăm alți oameni și vom proteja mediul înconjurător, creând noi tehnologii utilizând mai puține resurse.

De când eram mici, am fost fascinați de roboți și acum ne dorim o cariera în domeniul roboticii,  deoarece acesta drumul firesc pe care omenirea îl urmează. Mai mult, de când am citit despre Sophia, robotul creat folosind tehnologii de ultimă generație, am visat că, peste câțiva ani, vom  crea roboți cu performanțe superioare. 

În acest proiect ne vom folosi cunoștințele din domeniul fizicii, matematicii și informaticii pe care le-am acumulat în ultimii ani prin participarea la diferite competiții naționale și internaționale. Cea mai mare provocare cu care ne vom confrunta în acest proiect va fi conexiunea pe care va trebui să o realizăm între acumulările noastre teoretice și realitate: existența forțelor de frecare, influența centrului de greutate, reproducerea mișcării prin ecuații matematice.

Nu putem nega faptul că, în viitor,  robotica va avea un rol foarte important în viețile noastre cotidiene. Așa cum revoluția industrială a înlocuit munca umană cu cea a mașinilor, roboții vor diminua activitate fizică a oamenilor. Cea mai ferventă ambiție a noastră este să participăm activ la acest ”pas tehnologic” al umanității și credem că implicarea în acest proiect ne  va modela gândirea în acest sens. Vom dobândi abilități STEM și , cel mai important aspect, vom învăța ce reprezintă lucrul în echipă și toleranța.

Robotica ne va ajuta să găsim noi oportunități pentru viitoarea noastră carieră, deoarece acest proiect poate insufla pasiune în mintea și sufletul oricărui tânăr.

Competiție FTC accentuează ideea că robotica diminuează munca manuală și noi ne dorim să lăsam o amprentă în acest proces de automatizare. Cea mai mare dorința a noastră este aceea de a crea un robot funcțional. 

Poate în viitor vom lua parte la mari proiecte care să îmbunătățească calitatea vieții:

  • Nano drone medicale care vor identifica și distruge celulele canceroase din corpul uman;
  • Prima bază de pe Marte populată cu roboți care vor exploata resursele minerale ale planetei - în weekend se vor organiza  ROBOPARTY-uri 😊; 
  • Androizi care îi vor ajuta pe oameni în activitățile cotidiene;
  • Bow-leg robots care să exploreze rapid terenuri accidentate;
  • Inteligență artificială care va putea prezice diferite alternative de viitor evaluând activitățile trecute și personalitatea umană; 
  • Snacke robots care să exploreze găuri de foraj;
  • Proteze medicale cu feedback tactil.

...deci, să ne transformăm visele în realitate.

Credem că în viitor, roboții ne vor ajuta să cucerim Universul, vor genera toate resursele de care are nevoie omenirea și vor oferi servicii medicale sau domestice de înaltă calitate.

Provocarea cu care se va confrunta generația noastră este modalitatea pe care o vom găsi ca să împărțim toate acestea cu întreaga lume.